Molnár Flóra

Fotelforradalom 2.0

HTML doboz

 

Hot!

Kádár öröksége, Orbán ökörsége

2013.09.30. 08:18 Molnár Flóra

A rendszerváltás utáni időszakba nagy reményekkel vágott bele annak idején a magyar társadalom. Aztán sorra jöttek a pofonok és csalódások, napjainkra pedig eljutottunk oda, hogy generációk sírják vissza a Kádár-korszak kiszámítható létbiztonságát.

Magyarországon semmi sem az, aminek látszik. Magyarországon a jobboldal balos retorikát folytat, a baloldal pedig csak nyomokban baloldali. Egy azonban biztos: Orbán Viktor nem Kádár János örököse, bármennyire is szeretne annak látszani!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki ciklusai alatt a hagyományos értelemben vett magyar baloldal sorra vesztette el a szavazói zömét, hiszen nehezen lehetett lenyomni a torkukon a nyugatos, vadkapitalista, neoliberális eszméket. A 2010-es választási eredmények rendkívül jó indikátorai voltak az MSZP ideológiai válságának. A Fidesz még idejében felismerte ezt és jól hangzó jelszavakat skandálva nyitott a társadalom alsóbb rétegei felé is, akik jelenleg Magyarországon sajnos a politikai piac legnagyobb szegmensét jelentik. Számuk a fokozatosan leszakadó, szinte már-már eltűnő félben lévő középosztálynak köszönhetően pedig csak napról napra nő.

Orbán Viktor az a politikus, aki ugyan csak szimbolikus értelemben, de kihantolta Kádár sírját, majd onnan ellopta Kádár koponyáját, hogy eljátszhassa a Kossuth téren Hamletet. "Enni vagy nem enni: az itt a kérdés". És akik számára ez valóban kérdés nap mint nap, azok különösebb gondolkodás nélkül be fogják nyelni a rezsicsökkentést is minden egyéb más, jól csengő és hangzatos intézkedéssel együtt.

Orbán a megtévesztés nagymestere. Most például baloldali köntösben nyomja a populista, demagóg dumát és mindeközben látványosan úgy csinál, mintha felsegítené azokat az emberek, akiket korábban fellökött, akárcsak egy vak komondor.

fotó.JPG

48 komment · 1 trackback

Címkék: Orbán Viktor Kádár János

Gyurcsány Ferenc behisztizett

2013.09.13. 09:59 Molnár Flóra

Az elmúlt néhány napban Gyurcsány Ferenc kommunikációs stratégiát váltott és úgy döntött, hogy eljátssza a világ egyik leghálásabb és legkönnyebb szerepét: a mártír hőst. A magyar népmesék Legkisebb Királyfiát, akit kisemmiztek a kapzsi bátyjai az atyai örökségből, de amíg a nagyobb testvérek csúnyán elbuknak, addig ő legyőzi a gonosz, Hétfejű Orbánt és hősként megdicsőül. Ez csak mese habbal! Aki ezt benyelte, az tévúton jár és nyomatékosan kérem, hogy forduljon vissza, mert ez az út a pokolba vezet! Közismert tény, hogy Gyurcsány Ferenc szeret táncolni, ezúttal viszont az egész magyar baloldalt szeretné haláltáncba vinni.

Ez a csávó elqrta! Nem kicsit, nagyon. A legnagyobb hibát akkor követte el, amikor a saját, személyes, egyéni ambícióinak alá akarta rendelni az MSZP-t, le akarta tuszkolni egy alapvetően baloldali párt torkán a neoliberális, elfajzott, valóságtól elrugaszkodott elképzeléseit. 

A biztonság kedvéért 2010-ben még azért bejutott a Parlamentbe a szocialisták farvizén evezve. Miután meglett a mandátum, összeszedte a sátorfáját, majd kerített néhány hülyét maga mellé az MSZP-ből és alapított valami röhejes gittegyletet Demokratikus Koalíció néven. Miután alaposan kihasználta és elárulta a Magyar Szocialista Pártot, jobbnak látta menekülőre fogni és összedobott magának egy lightos szemétdombot, amin ő lehet a kiskakas és kényére-kedvére kukorékolhat. Gyurcsány egy politikai kalandor. Egy szoci-bőrbe bújt szociopata milliárdos, aki úgy használja, majd dobja el az embereket - beleértve saját párttársait is - mint mások a papírzsebkendőjüket.

Bár én személy szerint (A DK-s szakzsargon szerint "Gyurcsány-fóbiában" szenvedek.) egy túlmozgásos ripacsnak tartom az illetőt - mint mindenki más, aki egy kicsit is átlát a szitán - elismerem, hogy karizmatikus ember és hát tény: legyőzte Orbán Viktort is annak idején. Ez valóban nagy dolog, viszont nem szabad túlmisztifikálni! 

Na, de ugorjunk! Szóval mi a baj a Demokratikus Koalícióval?

Hogy még érthetőbbé tegyem az egészet, tegyünk egy kis kitérőt, evezzünk teljesen más vizekre! Fontos tisztázni, hogy a politika egy az egyben piacgazdasági alapokon működik. (Értékítéletet most nem kívánok megfogalmazni ezzel kapcsolatban.)

Vannak különféle társadalmi törésvonalak, amelyek mentén kialakulnak a mindenféle fogyasztói csoportok. A demokrácia ebben az esetben felfogható szabad versenyként. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárki alapíthat pártot. (Ha maradunk ennél a közgazdaságtani hasonlatnál, akkor a pártot értelmezhetjük vállalatként.) Ám fontos látni, hogy csak az a párt lesz versenyképes és sikeres, amely elég nagy fogyasztói csoportot tud megtalálni, megszólítani, minél több ember érdekeit tudja képviselni, érvényesíteni. Amelyik párt erre képtelen, az megmarad "egyszázalékos" törpének és előbb vagy utóbb, de inkább előbb eltűnik a történelem emésztőgödrében. A kicsik egyetlen túlélési esélye, ha szinergikusan beleolvadnak egy nagyobba vagy... berendezkednek parazita-életmódra, ám ez is csak ideig-óráig tartható fenn, mert a gazdatestnek egyszer úgyis elege lesz. 

A DK tipikusan egy ilyen "egyszázalékos" törpe parazita. Érdekérvényesítő képessége elhanyagolható, éppen ezért nincs is létjogosultsága a Parlamentbe kerülni. Ráadásul kiket képviselne? A választójoggal rendelkező magyar állampolgárok körülbelül egy százalékát. Ilyen teljesítménnyel be sem lehet jutni a Parlamentbe, főleg most, hogy  leépítették a választókörzetek számát, ergo kevesebb mandátumot lehet megszerezni.

Mindezekkel Gyurcsány is pontosan tisztában van, ezért behúzta a vészféket és elkezdett tárgyalni a szocialistákkal, hogy vigyék át a Parlament küszöbén őt és a hozzá közeli DK-s sleppjét a hátukon. Ez az igazi csapatjáték, ugye? A gyurcsányista megmondóemberek is csak arról feledkeznek meg, hogy a közösbe illik berakni valamit, majd a teljesítménnyel arányosan lehet onnan kivenni dolgokat. Az irreálisan magas elvárások nem igazán egyeztethetők össze a nulla munkával. Kedves DK-sok, kedves Ferenc, miattatok nem jöhetett létre az összefogás, ezért megkérlek benneteket, hogy ne háborogjatok és főleg ne mutogassatok az MSZP-re! Na nehogy már a befőtt akarja eltenni a nagymamát!

132 komment · 1 trackback

Címkék: összefogás MSZP Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció