Molnár Flóra

Fotelforradalom 2.0

HTML doboz

 

Hot!

Patyomkin-kormány

2013.11.10. 11:27 Molnár Flóra

A jelenlegi kormány a mutyin és a korrupción kívül még egy dologhoz ért nagyon, ez pedig nem más, mint a kommunikáció. A szavaknak erejük van, a nyelv pedig hatalom és ezzel a hatalom jelenlegi birtokosai is pontosan tisztában vannak.

A médiakutatók körében már régóta vita tárgyát képezi, hogy a média valóban hatalmi ágnak tekinthető-e. Véleményem szerint ha önálló hatalmi ágként nem is, de a többi hatalmi ág szolgálóleányaként simán megállja a helyét. A hatalom kapcsán három dolog szokott előfordulni: megszerzik, megtartják, elvesztik. Demokráciákban a többség akarata által lehet hatalomhoz jutni, ehhez viszont a lehető legtöbb embert kell meggyőzni. A meggyőzés egyik legevidensebb és leghatékonyabb terepe pedig nem más,  mint a média. Ne becsüljük le tehát a jelentőségét!

A független, 100%-osan objektív média csupán illúzió, ilyen ugyanis egyáltalán nem létezik. A hangsúly tehát sokkal inkább az arányokon van. Ezek az arányok azonban már egy ideje felborultak idehaza. A Fidesz-közeli oligarcha, Simicska Lajos például néhány hónapja a harmadik legbefolyásosabb hazai médiaszemélyiséggé küzdötte fel magát, ám ő is csak egy a sok, a jelenlegi kormánnyal meglehetősen jó kapcsolatokat ápoló médiamogul közül.

Én azonban nem a hazai médiapiac egyenlőtlenségeiről szeretnék most elsősorban elmélkedni, hanem a Fidesz és az Orbán-kormány kommunikációs stílusáról. Az alábbiakban összegyűjtöttem a leginkább jellemző dolgokat:

1.) Alternatív nyelvet teremtettek. Méghozzá egy olyan nyelvet, ahol a kettős beszédet egy alapvető retorikai eszközként használják a logikai önellentmondások, paradoxonok és a szavazóik kognitív disszonanciájának feloldásához. Továbbá új fogalmakat, neveket, kifejezéseket és jelzőket kreáltak (Pl.: maffiabaloldal, Libajnai, rezsicsökkentés), melyeket a médián keresztül sajnos inkább több, mint kevesebb sikerrel próbálják beleégetni az emberek agyába. Kvázi agymosás.

2.) Alternatív valóságot teremtettek. Egy jól strukturált, gondosan kidolgozott téveszmerendszerről van szó. A téveszmék között sajátos, belső logika érvényesül, így ennek igazságtartalmában, valóságosságában a Fidesz-szimpatizánsok megingathatatlanul hisznek. Orbán Viktor tulajdonképpen egy ügyesen felépített  téveszmerendszert, egy mesterséges világképet kínál a választópolgárok számára. Ez a világkép röviden, három betűben összefoglalva annyit tesz, hogy: NER. Azaz Nemzeti Együttműködés Rendszere. És hogy mi tartozik ebbe bele? Barackfa, narancsliget, Makovecz, Békemenet, határon túli szavazatok, neo-dzsentrizmus, pálinkamámor és minden egyéb, nemzetinek hazudott kispolgári giccs.

3.) Agresszív és repetitív retorika, érveléstechnika. Ezt nem akarom bővebben kifejteni, gondolom mindenki látta már Szijjártó Pétert és Selmeci Gabriellát sajtótájékoztatót tartani, de az átlag Fidesz-szimpatizáns is hasonló stílusban operál ugyanazokkal a panelmondatokkal.

4.) Tematizálási kényszer. A közbeszéd tematizálásakor szinte sohasem hagyják, hogy kicsússzon a kezeik közül a gyeplő. Amennyiben ez mégis megtörténik, akkor beindul a Gumicsont-gyár...

5.) Gumicsont-gyár. Pitiáner, kreált ügyeket dobnak be erősen eltúlozva a köztudatba, amelyen órákig, napokig, hetekig, sőt hónapokig képes elrágódni a konkurencia és a választópolgár. Funkciója a figyelemelterelés.

6.) Zoomolás. Bolhából elefántot - elefántból bolhát. A szocialisták csapatát erősítő Ron Werbert például rövid idő alatt sikerült démonizálniuk, holott a Fidesz háza táján nem egy, hanem kettő "ronwerber" is sertepertél egyszerre. A két úriember: Arthur Finkelstein és George E. Birnbaum. Gondolom sokak számára egyáltalán nem csengenek ismerősen ezek a nevek. Mostantól tessék megjegyezni!

Nagyjából leegyszerűsítve így működik tehát a fideszes propaganda-gépezet: olajozottan, profin ontja magából a mindennapi hazugságot. Orbánék a jó kormányzás helyett a jó kormányzás látszatának fenntartásába ölik minden idejüket, energiájukat és természetesen az adófizetők pénzét. Mesterséges altatásban tartják az országot, amely egyszer, egy szép napon talán majd feleszmél Csipkerózsika-álmából.

196 komment

Címkék: kommunikáció propaganda Fidesz

Kádár öröksége, Orbán ökörsége

2013.09.30. 08:18 Molnár Flóra

A rendszerváltás utáni időszakba nagy reményekkel vágott bele annak idején a magyar társadalom. Aztán sorra jöttek a pofonok és csalódások, napjainkra pedig eljutottunk oda, hogy generációk sírják vissza a Kádár-korszak kiszámítható létbiztonságát.

Magyarországon semmi sem az, aminek látszik. Magyarországon a jobboldal balos retorikát folytat, a baloldal pedig csak nyomokban baloldali. Egy azonban biztos: Orbán Viktor nem Kádár János örököse, bármennyire is szeretne annak látszani!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki ciklusai alatt a hagyományos értelemben vett magyar baloldal sorra vesztette el a szavazói zömét, hiszen nehezen lehetett lenyomni a torkukon a nyugatos, vadkapitalista, neoliberális eszméket. A 2010-es választási eredmények rendkívül jó indikátorai voltak az MSZP ideológiai válságának. A Fidesz még idejében felismerte ezt és jól hangzó jelszavakat skandálva nyitott a társadalom alsóbb rétegei felé is, akik jelenleg Magyarországon sajnos a politikai piac legnagyobb szegmensét jelentik. Számuk a fokozatosan leszakadó, szinte már-már eltűnő félben lévő középosztálynak köszönhetően pedig csak napról napra nő.

Orbán Viktor az a politikus, aki ugyan csak szimbolikus értelemben, de kihantolta Kádár sírját, majd onnan ellopta Kádár koponyáját, hogy eljátszhassa a Kossuth téren Hamletet. "Enni vagy nem enni: az itt a kérdés". És akik számára ez valóban kérdés nap mint nap, azok különösebb gondolkodás nélkül be fogják nyelni a rezsicsökkentést is minden egyéb más, jól csengő és hangzatos intézkedéssel együtt.

Orbán a megtévesztés nagymestere. Most például baloldali köntösben nyomja a populista, demagóg dumát és mindeközben látványosan úgy csinál, mintha felsegítené azokat az emberek, akiket korábban fellökött, akárcsak egy vak komondor.

fotó.JPG

48 komment · 1 trackback

Címkék: Orbán Viktor Kádár János

Gyurcsány Ferenc behisztizett

2013.09.13. 09:59 Molnár Flóra

Az elmúlt néhány napban Gyurcsány Ferenc kommunikációs stratégiát váltott és úgy döntött, hogy eljátssza a világ egyik leghálásabb és legkönnyebb szerepét: a mártír hőst. A magyar népmesék Legkisebb Királyfiát, akit kisemmiztek a kapzsi bátyjai az atyai örökségből, de amíg a nagyobb testvérek csúnyán elbuknak, addig ő legyőzi a gonosz, Hétfejű Orbánt és hősként megdicsőül. Ez csak mese habbal! Aki ezt benyelte, az tévúton jár és nyomatékosan kérem, hogy forduljon vissza, mert ez az út a pokolba vezet! Közismert tény, hogy Gyurcsány Ferenc szeret táncolni, ezúttal viszont az egész magyar baloldalt szeretné haláltáncba vinni.

Ez a csávó elqrta! Nem kicsit, nagyon. A legnagyobb hibát akkor követte el, amikor a saját, személyes, egyéni ambícióinak alá akarta rendelni az MSZP-t, le akarta tuszkolni egy alapvetően baloldali párt torkán a neoliberális, elfajzott, valóságtól elrugaszkodott elképzeléseit. 

A biztonság kedvéért 2010-ben még azért bejutott a Parlamentbe a szocialisták farvizén evezve. Miután meglett a mandátum, összeszedte a sátorfáját, majd kerített néhány hülyét maga mellé az MSZP-ből és alapított valami röhejes gittegyletet Demokratikus Koalíció néven. Miután alaposan kihasználta és elárulta a Magyar Szocialista Pártot, jobbnak látta menekülőre fogni és összedobott magának egy lightos szemétdombot, amin ő lehet a kiskakas és kényére-kedvére kukorékolhat. Gyurcsány egy politikai kalandor. Egy szoci-bőrbe bújt szociopata milliárdos, aki úgy használja, majd dobja el az embereket - beleértve saját párttársait is - mint mások a papírzsebkendőjüket.

Bár én személy szerint (A DK-s szakzsargon szerint "Gyurcsány-fóbiában" szenvedek.) egy túlmozgásos ripacsnak tartom az illetőt - mint mindenki más, aki egy kicsit is átlát a szitán - elismerem, hogy karizmatikus ember és hát tény: legyőzte Orbán Viktort is annak idején. Ez valóban nagy dolog, viszont nem szabad túlmisztifikálni! 

Na, de ugorjunk! Szóval mi a baj a Demokratikus Koalícióval?

Hogy még érthetőbbé tegyem az egészet, tegyünk egy kis kitérőt, evezzünk teljesen más vizekre! Fontos tisztázni, hogy a politika egy az egyben piacgazdasági alapokon működik. (Értékítéletet most nem kívánok megfogalmazni ezzel kapcsolatban.)

Vannak különféle társadalmi törésvonalak, amelyek mentén kialakulnak a mindenféle fogyasztói csoportok. A demokrácia ebben az esetben felfogható szabad versenyként. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárki alapíthat pártot. (Ha maradunk ennél a közgazdaságtani hasonlatnál, akkor a pártot értelmezhetjük vállalatként.) Ám fontos látni, hogy csak az a párt lesz versenyképes és sikeres, amely elég nagy fogyasztói csoportot tud megtalálni, megszólítani, minél több ember érdekeit tudja képviselni, érvényesíteni. Amelyik párt erre képtelen, az megmarad "egyszázalékos" törpének és előbb vagy utóbb, de inkább előbb eltűnik a történelem emésztőgödrében. A kicsik egyetlen túlélési esélye, ha szinergikusan beleolvadnak egy nagyobba vagy... berendezkednek parazita-életmódra, ám ez is csak ideig-óráig tartható fenn, mert a gazdatestnek egyszer úgyis elege lesz. 

A DK tipikusan egy ilyen "egyszázalékos" törpe parazita. Érdekérvényesítő képessége elhanyagolható, éppen ezért nincs is létjogosultsága a Parlamentbe kerülni. Ráadásul kiket képviselne? A választójoggal rendelkező magyar állampolgárok körülbelül egy százalékát. Ilyen teljesítménnyel be sem lehet jutni a Parlamentbe, főleg most, hogy  leépítették a választókörzetek számát, ergo kevesebb mandátumot lehet megszerezni.

Mindezekkel Gyurcsány is pontosan tisztában van, ezért behúzta a vészféket és elkezdett tárgyalni a szocialistákkal, hogy vigyék át a Parlament küszöbén őt és a hozzá közeli DK-s sleppjét a hátukon. Ez az igazi csapatjáték, ugye? A gyurcsányista megmondóemberek is csak arról feledkeznek meg, hogy a közösbe illik berakni valamit, majd a teljesítménnyel arányosan lehet onnan kivenni dolgokat. Az irreálisan magas elvárások nem igazán egyeztethetők össze a nulla munkával. Kedves DK-sok, kedves Ferenc, miattatok nem jöhetett létre az összefogás, ezért megkérlek benneteket, hogy ne háborogjatok és főleg ne mutogassatok az MSZP-re! Na nehogy már a befőtt akarja eltenni a nagymamát!

132 komment · 1 trackback

Címkék: összefogás MSZP Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció

A Fidesz egy önmagával és a választókkal meghasonlott párt

2013.01.11. 23:40 Molnár Flóra

A jelenlegi kormánypárt folyamatos önellentmondásban van magával, ami kiváló indikátora a Fidesz elvtelenségének, koncepciótlanságának. Értem én, hogy veszélyben a kétharmad és hogy emiatt minél nagyobb szeletet kell kihasítani a magyar választók tortájából 2014-re, de ami túlzás, az túlzás.

Orbánék kedvenc fizetett fasiszta firkásza, Bayer Zsolti napokban összeöklendezett förmedvénye elsősorban a Jobbikhoz átállt, kevésbé erős attitűdökkel és preferenciákkal rendelkező embereket kívánta megszólítani. Az erős sajtóvisszhangot kiváltó írás hatására azonban  a Fidesz kevésbé radikális hívei azonnali szemöldökráncolásba kezdtek, ezért a párt bedobta az arénába Navracsics "Elhatárolódó" Tibort is, aki a médiában Nobel-békedíjast játszva, hangosan és látványosan ejnye-bejnyézett egyet.

A fideszesek nyilvánvalóan megérezték, hogy rezeg alattuk a léc, és végső kétségbeesésükben minden eszközt bevetve próbálják a magyar társadalom lehető legtöbb rétegét megszólítani. A napokban például a nyugdíjasok orra előtt is elhúzták a mézesmadzagot 13. havi nyugdíj álnéven. Kíváncsi lennék, hogy azt a jelentős számú, épp, hogy választókorúvá cseperedett diákságot, akikkel elég csúnyán kibasztak az elmúlt hónapokban, vajon milyen retorikával akarják majd átcsábítani a sötét oldalra?

Egyértelműen látszik, hogy a Fidesz rövid távokban gondolkodva próbálja megteremteni annak a tökéletes illúzióját, hogy mindenkit képviselnek, pedig Orbánék számára a magyar nép csupán egy eszköz. Eszköz az opportunizmusokhoz, saját, egyéni érdekeik érvényesítéséhez. Sok szeretettel ajánlanám a fideszes vezérkar figyelmébe a klasszik, sokat idézett népi bölcsességet, mely szerint: "Aki sokat markol, keveset fog."

2 komment

Címkék: Fidesz Orbán Viktor Bayer Zsolt Navracsics Tibor jobboldali populizmus